TOP
Wellnessreis voor vrouwen, vrouwenempowerment. Jordan Desert Journeys
Verwennen, wellness in de natuur. Creatieve interactie met lokale vrouwen

Wellness en vrouwenempowerment Jordanië

  /  Wellness en vrouwenempowerment Jordanië

Wellness en vrouwenempowerment Jordanië

/ per person
(0 Reviews)

Een verbindingsreis van 10 dagen voor vrouwen, met wellness en vrouwenempowerment. Zoek wellness op bij de bron in de natuur, op unieke energetische locaties. Een geschenk dat moeder aarde ons gunt, om te herbronnen in de natuur. Empowerment door elkaar als vrouwen te stimuleren. Door middel van het uitwisselen van culturele en ervaringen uit het dagelijks leven versterk je de onderlinge band. Een ontmoeting met vooruitstrevende, werkende vrouwen in Jordanië. Samen creatief aan de slag, in verbinding met de lokale vrouwen. Ontspanning, wellness op de meest exotische plaatsen, wederzijdse kennis met vrouwen delen, creatief samenwerken.

Een nieuw perspectief van reizen, het Jordanië uit een ander oogpunt ontdekken. Thuiskomen met een kunstwerk dat je zelf heb gefabriceerd gebruik makend van authentieke Jordaanse tradities.

 

De reis

De reis leidt via Amman waar je de Jordan River Foundation bezoekt naar Madaba, dé plaats waar nog steeds het oude mozaïek ambacht levend is. Natuurlijk ga je drijven in de Dode Zee en je helemaal bedekken met de geneeskrachtige zwarte modder uit de Dode Zee.

Bezoek de succesvolle vrouwen van de tribe de Bani Hamida die bekend staan om hun weefprojecten, je ziet hun werk tentoongesteld.

Je staat er niet bij stil dat het als woestijnlandschap bekend staande Jordanië natuurlijke hete, geneeskrachtige bronnen heeft en veel natuurlijke watervallen. Je gaat het meemaken!

In de niet toeristische plaats Safi, ten zuiden van de Dode Zee die bekend staat vanwege de herleefde indigo productie, vroeger ook bekend om de suikerfabricage en de vele suikerrietvelden ga je zelf een shawl verven in tinten verkregen uit planten.

 

Petra

In het bijzondere Petra ga je niet mee met de dagelijkse toeristenstroom. Je bezoekt alle bijzondere plaatsen met een gids die je vanaf de bergen naar de achterkant, het Klooster naar binnen leidt. Onderweg brengt hij je in contact met bijzondere planten, en is er een meditatie op een energierijke plaats. Je gaat Petra beleven zoals in de hoogtijdagen van het Nabateese imperium. Je overnacht in het nabijgelegen Dana.

 

Dana

In Dana bezoek je de vrouwenworkshop die de natuur als inspiratiebron verwerkt in de meest schitterende zilveren sieraden. Jonge vrouwen zijn opgeleid tot dit ambacht om te voorkomen dat hun geiten de natuur verwoesten. Dana staat bekend om de meest gevarieerde planten en dierensoorten in Jordanië. Dana ligt op een berg, is een ruïnedorpje waar regelmatig films worden opgenomen, je gaat het ontdekken op een mooie wandeling.

 

Wadi Rum

In de middag ga je naar één van de mooiste woestijnen ter wereld, de Wadi Rum. Om daar met een jeepsafari of op een kameel je eerste indrukken van de woestijn op te doen en één van de spectaculaire zonsondergangen te beleven.

Na een nacht in een rustig gelegen woestijnkamp met alle benodigde luxe in je tent ga je de paarden ontmoeten. De wijsheid van de hele kudde gaat jou begeleiden op je verdere pad in het leven. Zijn er nog dingen die je hebt te verwerken, hoe sta je nu in je kracht, in je energie? Na een heerlijke lunch ergens op een bijzondere energetische plaats, laat je je onderdompelen in Arabische mysteries, therapieën die zo oud zijn als de tijd. Een weldaad voor je lichaam en ziel. De massagetafel staat klaar om je, omringt door de natuur diep in jezelf te brengen.

In deze setting en na de sessie komt er een jonge vrouw om je in de avond te vergezellen. Een actieve vrouw die werkt in vrouwen-empowerment in het dorp om daar projecten op te zetten waar ze “verloren” handarbeid kunnen leren en opnieuw leven in zullen blazen. Een initiatief begeleid door NGO’s om meer vrouwen te betrekken om te werken. Deze vrouw is afgestudeerd in Engels en spreekt meerdere talen, zoals Spaans en Koreaans. Je overnacht in de natuur als een echte Bedoeïen.

 

Diseh

De ochtend besteed je in de vrouwencoöperatie in het dorp Diseh. Deze staat bekend om de het creëren van keramiek, glazuren en mozaïek. Sommige vrouwen zijn echte kunstenaressen, ze stijgen uit boven het niveau van handenarbeid en krijgen de ruimte om hun eigen inbreng te realiseren. Tijdens deze gezellige ochtend wordt je ingewijd in hun kunsten.

De lunch ga je ervaren en eten bij de Bedoeïenen thuis!

 

Aqaba

De middag breng je door aan de Rode Zee in Aqaba. Genieten van de schatten in de zee, de zon en het strand.

Een powervrouw die het grootste deel van haar leven al in Jordanië woont, heeft zich het lot van de vele straathonden aangetrokken. Inmiddels is het asiel dat ze slechts een paar jaar geleden heeft opgezet met een tiental honden uitgegroeid tot een verblijf van meer dan vierhonderd honden. Uit z’n jasje gegroeid, maar met zicht op een nieuwe grotere locatie. Je gaat haar en de honden ontmoeten om te zien wat één vrouw met nu slechts een paar handen hulp in beweging kan brengen. De honden bij haar zijn veilig, krijgen eten, worden goed verzorgd en krijgen allemaal hun vaccinaties, medische hulp én hun castratie en sterilisatie.

Je ontmoet de fantastische vrouwelijke Jordaanse dierenarts die ook regelmatig op vrijwillige basis komt helpen in het asiel.
De middag breng je door in de spa! Een spa opgezet door opnieuw een Jordaanse powervrouw, zij heeft haar droom verwezenlijkt, een spa en fitnesscentrum voor vrouwen. Ga je kiezen voor de hammam, voor een massage, gezichtsbehandeling en een manicure/pedicure?
De souk in Aqaba is een feest van kleur, geur en lokale mensen die vooral in de avond komen winkelen. Laat jij je ook verleiden tot het meebrengen van de smaak, geur en herinneringen aan Jordanië?

 

De terugreis

Na al die verschillende indrukken, waar je zintuigen hebben gevoeld, geproefd, geroken, gezien en gehoord, is de tijd gekomen om naar huis terug te keren. Vol lof over de delicatessen die uit de Jordaanse keuken getoverd worden, welke je iedere dag opnieuw hebt mogen uitproberen. Een diepe duik in de cultuur en vooral samen met vrouwen de verbinding zoeken. De andere zijde van Jordanië letterlijk bezocht en ervaren. Een reis die je energetische kracht geeft en de power van de vrouwen heeft laten zien die echt verandering in gang zetten. Je bent figuurlijk achter de sluier gekropen en zal deze herinnering nog vaak langs zien komen als je eenmaal thuis bent.

 

8 Redenen om deze wellness en vrouwenempowerment groepsreis te boeken:

 • Kom tot rust in de natuur
 • Geniet van de pure bronnen in de natuur
 • Bezoek plaatsen die je energie geven
 • Uitwisseling en verbinding van Arabische en westerse cultuur
 • Ontmoet lokale vrouwen
 • Een mix van wellness in de natuur, vrouwen empowerment en creativiteit
 • Deel kennis met vrouwen 
 • Empower jezelf en elkaar

Bekijk ook de andere groepsreizen!

REISSCHEMA

1

AANKOMST IN JORDANIË, AMMAN

Welkom in het andere Jordanië met een inspirerende reis vrouwen waarbij je van wellness in natuurlijke bronnen gaat genieten. Veel in contact gaat komen met de vrouwen die zowel de traditionele rol in de samenleving vervullen en tegelijk zichzelf hebben ontwikkeld om iets in de samenleving betekenen. Je overnacht direct naast het kleurrijke centrum van Amman.
2

AMMAN, WELLNESS IN DE DODE ZEE, MADABA

Amman

Na wat sightseeing in Amman, de Citadel, de plaats waar Amman is ontstaan, met veel historie, met een mooi uitzicht over de stad. Na een blik op de oude souk, waan je je helemaal in het Midden Oosten. Kleuren, geuren, je komt er werkelijk van alles tegen, voordat we een van de bergen op gaan naar de hoofdvesting van de Jordan River Foundation waar veel van het werk van wat Jordaanse vrouwen in workshops creëren tentoongesteld is. Op deze plaats proef je van de heerlijke lunch uit de Jordaanse keuken.

Dode Zee

Na de lunch laat je Amman achter je, met de afdaling naar het diepste punt ter wereld, de Dode Zee. Je ervaart hoe het is om in het zoute water te kunnen drijven, hoe je omhoog geduwd wordt door het mineraalrijke, helende water. Als kers op de taart is er natuurlijke zwarte modder, al gedolven uit de Dode Zee aanwezig om je helemaal in te bedekken. Je laat de modder door de zon drogen op je huid om het vervolgens in de Dode Zee grotendeels te verwijderen. Er zijn douches aanwezig om de laatste resten schoon te krijgen.

Zonsondergang

Kun je je voorstellen hoe een zonsondergang er uitziet over de Dode Zee? Je gaat het zelf meemaken. Pas daarna vertrek je naar Madaba waar het diner en de overnachting is.
3

MADABA, MUKAWIR BANI HAMIDA VROUWENPROJECT, MA'IN NATUURLIJKE HETE BRONNEN

Madaba mozaïeken

Madaba is het bolwerk in Jordanië waar mozaïek de hoofdrol speelt sinds de oudheid. Nog steeds is het dé plaats waar mozaïek wordt geproduceerd. Je bezoekt een workshop waar vrouwen én mensen met een beperking thuis zijn in het produceren van de kunst met de meest minuscule steentjes naar ontwerp van wat er in de loop van de tijden aan mozaïek is opgegraven. Naast eigen werk/kunst dat er in de workshop te vinden is.

Weef project

Langs een spectaculair landschap, het Moab uit de bijbel via een slingerweg door de bergen bereik je Mukawer, ook een plaats met een lange geschiedenis maar ook het centrum van het vrouwenproject van de tribe de Bani Hamida. De voornamelijkste bezigheid van de vrouwen is spinnen, garen verven en weven, op grote schaal, zelfs voor IKEA. Omdat er veel thuis gewerkt wordt vindt je de vrouwen niet altijd op de plaats maar wel hun werk!

Ma'in hete bronnen

Onderweg naar Ma'in wordt een simpele maar echt lokale lunch gekocht om later bij de hete bronnen en waterval te nuttigen. De rest van de middag breng je door bij de hete bronnen die al in de Romeinse tijd bekend waren, je kunt dat terugzien bij de hete stoomgrot achter de waterval. Onder de waterval laat je je masseren door de kracht van het het water uit de bergen. Op deze plaats komen ook veel Jordaniërs die zich baden in het zwavelrijke water om hun gezondheid te bevorderen. Je komt ogen tekort bij het zien van de families die zich komen baden. Ma'in is een groene oase met verschillende bloemen, bomen, stroompjes, meerdere watervallen en bergen. Interessant om te zien hoe Jordanië omgaat met zo'n bijzondere en helende plaats. Je overnacht weer in Madaba met een heerlijk diner op een onverwachte plaats.
4

MADABA, SAFI WOMEN PROJECT, PETRA

Na de schitterende uitzichten langs de hele Jordaanse zijde van de Dode Zee kom je aan in de Ghor, de landbouwdorpjes ten zuiden van de Dode Zee. Onderweg zie je ook hoe het waterpeil van de Dode Zee aan het zakken is. De zuidelijke Dode Zee waar ook het Dode Zee zout gewonnen wordt staat al bijna droog.

Indigo en andere natuurlijke kleuren

In het oude stadje Safi dat vroeger bekend stond om de suiker productie, ontdekt via opgravingen, is de vrouwen coöperatie gestart met het opzetten van indigo beplanting. Ook niet vreemd omdat het er vroeger allemaal al was. Er wordt slechts nieuw leven ingeblazen in oude ambachten. Niet alleen indigo wordt gebruikt voor het natuurlijk kleuren van het garen, je hoort, en ziet er meer over tijdens je bezoek.

Textiel verven

Bij de vrouwen ga je voor het eerst zelf aan de slag, je verft je bijvoorbeeld je eigen shawl of t-shirt met patronen waartoe de natuurlijke kleuren verf je op dat moment je inspireren. Er is ook een winkeltje met kant en klaar producten.

Spectaculaire rit naar Petra

Na een lokale lunch ga je via een spectaculaire rit door de bergen naar Petra. Regelmatig stop je om de verschillende adembenemende views in je op te kunnen nemen. Afhankelijk van de tijd van aankomst bezoek je vandaag Small Petra. Je gaat er een grot zien met fresco's van druiventrossen en engeltjes die je in Petra niet zult tegenkomen. Een mooie introductie voordat je in het grote overweldigende Petra aankomt. Je overnacht in Petra, waar de vele terrassen je uitnodigen voor een heerlijke maaltijd.
5

PETRA, MEDITATIE IN DE BERGEN, WANDELING DOOR DE BERGEN NAAR PETRA, DANA

Wandeling en meditatie in de bergen van Petra

Petra is meer dan de site waar de meeste toeristen komen. Het gebied er omheen is net zo betoverend. Een mooie wandeling door de bergen met een gids waar je al wat monumenten tegenkomt. Op een mooie krachtige plaats in de bergen zitten we samen voor een helende geleide meditatie voor jezelf en voor je naasten. Hoe mooi dat je dan als eerste monument de grootsheid van de  "Monastery" ziet en merkt hoe klein je zelf bent. Vandaag geniet je van de kleurenpracht en de vele monumenten die je onderweg tegenkomt. In verschillende stijlen en vormen gedrapeerd over de zandwegen, stenen en trappen. Ooit woonden er mensen, tot voor kort de Bedoeïenen.

Petra, ronddwalen in geschiedenis en tijd

In de ochtend ontvang je een lunchpakket om onderweg te eten. Neem vooral genoeg water mee. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe Petra bloeide in de hoogtijdagen. Nu nog wordt er van alles verhandeld in de kraampjes langs het pad. Onderweg krijg je veel te horen over de watervoorziening in Petra, hoe de stad zich ontwikkelde, er verschillende volken hebben geleefd en hoe het door aardbevingen is vernietigd. Er is veel bovengronds en het is gissen wat er nog verborgen is. De stad is heel lang uit het geheugen verdwenen toen de stad verlaten werd. Tot in de 19de eeuw de vermomde Zwitser Burckhardt er naartoe geleid werd door Bedoeïenen op pelgrimsreis naar de Aronsberg (mount Haroun) waar de tombe van de broer van Mozes staat.

Rode gloed

De zon zet in de namiddag het bekendste monument de "Treasury" in een rode gloed. Net voordat je door de Siq die ook zoveel te vertellen heeft, naar het beginpunt loopt. Daar wordt je opgehaald om je naar Dana, een klein ruïnedorpje op een berg te brengen voor het diner en de overnachting.
6

BEZOEK AAN DANA ZILVER WORKSHOP, KLEINE "GROENE" WANDELING LANGS EEN BERGBEEKJE, WADI RUM, ZONSONDERGANG-KAMEEL- OF JEEPTOUR

Dana

Dana met de schitterende uitzichten, door de kloof zie je de zandvlakte van de Wadi Araba, de grens met Israël/Palestina. Sommige mensen wonen nog in de ruïnes, er zijn zelfs hotels gebouwd in de ruïnes. Een romantische omgeving en niet verwonderlijk dat het plaatsje ook als filmset wordt gebruikt.

Zilveren sieraden naar inspiratie uit de natuur

In het visitor center is een zilver workshop gevestigd. Jonge vrouwen hebben geleerd om de natuur in hun sieraden over te brengen zodat ze niet meer hun geiten hoeven te hoeden in het natuurgebied waar de grootste verzameling flora: kruiden, bloemen, planten en bomen en fauna, het wilde dierenleven zijn te vinden van heel Jordanië.

Groene wandeling

Nadien is er een kleine wandeling langs een bergstroompje, de moskee, veel tuinen en heel veel groen, eindigend bij een waterval die helaas aan het oog onttrokken is maar niet aan het gehoor.

Via de Kingsway naar Wadi Rum

Eenmaal terug is er een eenvoudige lunch en wordt je meegenomen naar de woestijn in Wadi Rum. Weer een adembenemende rit door de bergen over de Kings Way. Met halverwege in de verte het zicht op de Wadi Rum.

Zonsondergang met de kamelen

De zonsondergangen zijn bijna altijd spectaculair in de woestijn, met op de achtergrond de bergen en rotsen die van kleur veranderen naarmate de zon lager komt. Om meteen in het woestijngevoel te stappen laat je je op een kameel naar een mooie plaats brengen waar je de zon snel achter de bergen ziet zakken. Je kunt ook voor een 2 uur durende jeeptour kiezen om alvast wat van de wonderen van de woestijn te bekijken om dan samen te komen bij de kamelen voor de zonsondergang.

Woestijn kamp

Je overnacht in een mooi gelegen woestijnkamp met een kleine badkamer in je "tent". Het diner bestaat meestal uit een maaltijd die onder de grond gegaard wordt. Geflankeerd door een buffet met groente en salade.
7

HORSE WISDOM SESSIE, LUNCH, THERAPIE IN DE WOESTIJN, AVONDPROGRAMMA MET POWERVROUW, OVERNACHTING ONDER DE STERREN

Paarden wijsheid sessie

Kennismaking met het edele woestijnpaard. Hoewel gehard door het woestijnleven zijn deze Arabische paarden ontzettend gevoelig. Ze nemen zodra je in hun buurt komt, jouw energie waar en reageren daarop. Je begint met een korte geleide mediatie om daarna "jouw" paard te benaderen. Je krijgt in woorden wat het paard je wil vertellen door zijn gedrag en via telepathie naar ons door. Het paard helpt je om jezelf te helen met zijn energie die altijd in het nu is.

Welkom in de woestijn

Na de sessies en een lunch bij de paarden of later in de woestijn vertrekken we de woestijn in met volgeladen jeeps, waarin alles zit om een nacht te verblijven inclusief jullie bagage. Op een mooie krachtige stilteplek maken we ons eigen kamp voor de therapeutische sessies en de overnachting.

Arabische therapie

Ieder krijgt een intensieve detox massage die je tegelijk laat ontspannen. De omgeving nodigt uit om te verkennen, de matrassen zijn te aanlokkelijk om even op uit te rusten. Loop gerust op blote voeten om je te aarden en laat de zon je aanraken om je te vullen met een positieve energie.

Gezelschap van een Jordaanse powervrouw

Er komt vanavond gezelschap. Een jonge Jordaanse powervrouw die Engels heeft gestudeerd en met NGO's werkt om vrouwen te ondersteunen zich te ontwikkelen met cursussen en met creatieve tradities die zij weer aanleren. je kunt al je vragen aan haar stellen, ze zal ze graag en met zorgvuldigheid antwoorden na haar inleiding.

Diner met de Bedoeïenen

Wat kunnen de Bedoeïenen toveren met koken. Zij bereiden een heerlijke Bedoeïenenmaaltijd uit het niets. In de woestijn leef je het Bedoeïenenleven met hen. Zo eet je ook de maaltijd op hun verrassende manier.

Slapen onder de sterren

Heb je ooit al eens in de natuur geslapen met een sterrendeken om je heen? Vanavond is het je kans om dit ooit eens mee te maken. Het is een magische ervaring om in slaap te vallen onder het licht van de maan en de miljoenen sterren.
8

CREATIEF MET VROUWEN UIT HET DORP, LUNCH BIJ DE BEDOEÏENEN THUIS, AQABA RODE ZEE VOOR STRAND EN ZEE EN SNORKELEN

Creatief met Bedoeïenenvrouwen

Enkele Bedoeïenenvrouwen kennen nog de traditie van het spinnen en weven en kennen de patronen van de stam, anderen hebben leren pottenbakken en glazuren. Deze ochtend maak je met hen kennis met een van hen om samen met hen creatief te zijn. En natuurlijk verhalen uit te wisselen, vaak met vertaling, sommigen kennen een beetje Engels.

Lunch bij een Bedoeïenenfamilie

De lunch is bij een Bedoeïenenfamilie thuis. Vaak zijn de home-made maaltijden nog beter als wat je in een restaurant eet. Gerechten die worden doorgegeven van moeder op dochter inclusief het geheime mengsel aan specerijen die niet heet is maar de maaltijd precies dát geven om de smaak exotisch te maken.

Aqaba, zon, zee, strand

Aqaba aan de Rode Zee lonkt je naar zich toe. Omgeven door zee en purperen bergen. De Arabische sfeer in de souk die je morgen meemaakt. Nu ga je naar een Rode Zee resort op 50 meter lopen naar de zee. De meeste resorts zijn ingericht om te duiken en te snorkelen naar de koralen en de tropische vissen. Er is een zwembad aanwezig. Vanmiddag ben je vrij om te kiezen wat je wilt. Je overnacht in het resort aan zee.
9

POWERVROUW MET HONDENSHELTER, DIERENARTS MET POWER, MIDDAG IN DE SPA, AVOND AQABA VERKENNEN

Powervrouw met zwerfhonden opvang

Honden knuffelen in het asiel. De shelter wordt gerund door een powervrouw die zich het leed heeft aangetrokken van de vele zwerfhonden. Wat begon als een opvang voor een tiental honden is uitgegroeid tot meer dan 400 honden die ze onder haar hoede heeft genomen. Haar verhaal is opmerkelijk en haar leven met de honden en vele poezen is niet altijd makkelijk in een land als Jordanië. Ze is een vechter en wordt door velen gesteund. Een vrouw om veel bewondering voor te hebben.

Vrouwelijke dierenarts met een missie

We blijven bij de dieren en bezoeken een vrouwelijke dierenarts die het leven van vele honden en katten heeft gered of veraangenaamd. Ook helpt zij met de vele straathonden en katten door te zorgen dat er minder kleintjes komen. Een vrouw met een missie.

Verwennen in de Spa

Na een heerlijke lunch in de stad is het heerlijk toeven in de Spa, ook weer gerund door een powervrouw en alleen toegankelijk voor vrouwen. Voor fitness en heerlijk behandelingen. Er is een hammam waar het Marokkaanse hammamritueel wordt uitgevoerd, of kies je voor een fantastische lichaamsmassage, een gezichtsbehandeling of manicure/pedicure? Laat je lekker verwennen door kundige handen.

Souk

In de avond dineer je in de stad en voeg je je tussen de lokale bevolking die vaak met hun gezin de souk in komen. Alles is open, het is gezellig op straat en de winkels zijn uitnodigend. Je overnacht in de stad Aqaba.
10

TERUG NAAR HUIS

Met een koffer vol herinneringen ga je naar de luchthaven om naar huis te vliegen. Luchthaven Aqaba is een klein half uurtje rijden. Luchthaven Amman is een rit van 4,5 uur.

Data 2021-2022:

Op verzoek  

Prijzen vanaf 1395 JOD bij meer dan 6 personen

1530 JOD per persoon bij 2-5 deelnemers  

Inclusief:

 • Al het vervoer in Jordanië vanaf de luchthaven tot aan de luchthaven
 • Hotelaccommodatie met ontbijt voor 7 nachten, op basis van een tweepersoonskamer met bad of douche en toilet, 1 x woestijnkamp, 1 x onder de sterren
 • Overnachtingen, 9: Amman, 2 x Madaba, Petra, Dana, Wadi Rum woestijnkamp, in de natuur onder de sterren, Aqaba aan Zee, Aqaba stad
 • Dode Zee ervaring bij een hotel met privéstrand
 • Entree Ma'in
 • Alle workshops en bezoeken aan vrouwen
 • Gids in Petra
 • Kameel rijden of jeeptour in Wadi Rum
 • Alle therapieën in de woestijn en behandeling in de Spa in Aqaba
 • Begeleiding door Nederlands sprekende hostess

Exclusief:

 • Vlucht naar Jordanië
 • Visa en ticket Petra, Wadi Rum en Amman bezienswaardigheden via de Jordanpass die je online besteld
 • Reisverzekering voor wereldreizen, annuleringsverzekering
 • Maaltijden op de dag van aankomst. Dag 2, lunch in Amman. Dag 4, diner in Petra. Dag 8 en 9, diner in Aqaba. Dag 10 lunch en diner op de dag van vertrek
 • Frisdranken en alcoholische dranken
 • Extra kosten voor vroege aankomst of laat vertrek
 • Fooien
 • Extra excursies
 • Persoonlijke uitgaven

Word je al geprikkeld door reislust naar Jordanië?